Histoloji ve Embriyoloji Amaç ve Hedefler

Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı biyolojik bilimlerin temel ve önemli dallarından biridir. Esas görevi eğitim faaliyetlerinde bulunmak ve bilimsel araştırmalar yapmaktır.

Amacı; öğrencinin hücre, doku ve organların normal yapılarını inceleyip, görüntüleyerek doku ve organlarda yapı-fonksiyon ilişkisini ve insan gelişimindeki olayları daha iyi öğrenmesini ve analiz etmesini sağlamaktır.

Anabilim Dalımızda öğrenci eğitimi ve bilimsel araştırmalara yönelik olarak; immünohistokimya, immunofloresan, rutin histolojik boyama teknikleri, western blot, PCR, ELİSA ve kök hücre izolasyonuyla ilgili hücre kültürü çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmaların yapıldığı loboratuvarlarda doku takip setleri, normal mikrotom, kriyo mikrotom, ultra mikrotom, kesit ya da organ yüzeylerini incelemede kullanılan ışık mikroskopları v.b cihazlar bulunmaktadır. Ayrıca, TEM ve SEM mikroskopları için ultrastrüktürel düzeyde normal ve patolojik doku preparatları üreten bir Elektron Mikroskop doku hazırlama ünitesi vardır. Bunların dışında Embriyo koleksiyonu ile Erbengi kütüphanesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalının henüz gelişmekte olan iki yeni önemli ünitesidir.

Anabilim Dalımız öğretim üye ve yardımcılarıyla, tıp öğrencilerine verilen eğitimin dışında Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Histoloji ve Embriyoloji Yüksek Lisans, Üreme Biyolojisi Yüksek Lisans, Histoloji ve Embriyoloji Doktora eğitimi programlarını yürütmektedir. Üreme Biyolojisi Yüksek Lisans Eğitimi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile Üroloji Anabilim Dalının ortaklaşa sorumluluklarında yürütülmektedir.

Yüksek Lisans eğitimi ile; öğrencinin Histoloji-Embriyoloji bilimi ve Üreme Biyolojisi alanlarında yeni bilgiler ve beceriler öğrenmesi ile bilgiyi değerlendirip yorumlayabilme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Doktora eğitimi ile; Histoloji ve Embriyoloji alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerini üniversiter düzeyde bağımsız olarak kendisi planlayıp yürütebilen, etik değerlerle donanımlı evrensel nitelikte bilim adamı yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Eklenme tarihi :15.11.2022 15:27:47
Son güncelleme : 15.11.2022 15:27:47