Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 26.03.1997 tarihinde kuruldu. Halen 8 öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor ve tıpta uzmanlık öğrencisi hekimler ile Akdeniz Üniversitesi Hastanesi B-bloktaki Acil Servis ve Acil Tıp Anabilim Dalı’nda hizmet ve eğitim vermektedir.
Acil servis erişkin hastaların bakıldığı alan ve çocuk acil olarak iki ayrı bölümde hizmet vermektedir. Erişkin hastaların (18 yaş ve üstü) ve çocuk hastaları dahil tüm travma hastalarının değerlendirildiği bölümde, 2’si resusitasyon (yeniden canlandırma) odasında, 13’ü monitorlü gözlem alanında, 19’u beş ayrı hızlı bakı birimlerinde, 3’ü müdahale odasında, 1'i izolasyon odasında, 1’i psikiyatri odasında ve 10’u hızlı bakım alanında olmak üzere toplam 49 sedye bulunmaktadır. Ayrıca göz ve KBB muayene odası, kadın doğum odası ve alçı/atel hazırlama bölümü bulunmaktadır.
Birisi yeniden canlandırma odasında, birisi monitörlü gözlem alanında ve birisi kadın hastalıkları ve doğum odasında olmak üzere 3 adet ultrasonografi (USG) mevcuttur. Seyyar röntgen cihazı ve direkt grafi çekim odası da acil servis alanı içerisinde yer almaktadır. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) acil servis içinden ayrı bir asansör ile ulaşılabilen bir üst katta yer almaktadır.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne 2023 yılında 118.100 erişkin ve çocuk travma hastası başvurusu olmuştur. Ortalama yatış hızı %15 olarak gerçekleşmiştir. Başvuran hastaların kış ve yaz aylarına göre değişmekle beraber %20-25’i travma nedenlidir. Üçüncü basamak hastane olması nedeni ile hem Antalya içi hem de çevre il ve ilçelerdeki 50’ye yakın hastaneden hasta sevki almaktadır. Başta yoğun bakım hastaları olmak üzere, çok sayıda sevkli hasta gelmesi ve başvuran hastaların çoklu organ sistemlerini ilgilendiren rahatsızlıklara sahip olması nedeni ile hasta yatış süreleri uzamakta ve acil servis iş yükü belirgin olarak artmaktadır.
Acil servise başvuran tüm hastalar Acil Servis Triyaj Alanında hemşireler tarafından değerlendirilerek hastalığının aciliyetine göre sınıflandırılıp uygun bölüme alınmaktadır. Yakın takip ve tedavi gerektiren ve kalp hastalığı, solunum sıkıntısı gibi yakınmaları olan hastalar monitorlü alanda değerlendirilirken, yakın takip gerektirmeyen ve triyaj kategorisi 3 ve üzerinde olan diğer hastalar ise ayaktan hasta bakım alanlarında değerlendirilmektedirler. Acil servise başvuran ve triaj kategorisi 1 olan hastalar hemen acil servis içerisine alınmakta, triyaj kategorisi 2 olan hastaların ise ortalama bekleme süreleri 5 dakikanın altında olmaktadır. Kalabalık saatlerde başvuran ve triyaj kategorisi 3 ve üzerinde olan ve hayatı tehdit edici yakınması olmayan hastalar için bu süre uzayabilmektedir. Çoklu travma hastaları ise hızla resusitasyon odasına alınmakta ve en az bir Acil Tıp Uzmanı gözetiminde bir kıdemli Acil Tıp Asistanı tarafından değerlendirilmekte ve gerekli tedavileri yapılmaktadır. Hastanın yapılan tetkik ve tedavilerinin ardından yatış gerektiren bir durum saptanırsa uygun bölümden konsültasyon istenerek hasta ilgili bölüme yatırılmaktadır.
Acil servis haftada 7 gün ve günde 24 saat hizmet yükü olan bir alan olmasına rağmen geleceğin Acil Tıp Uzmanlarının yetiştirilmesine de önem verilmektedir. Bu amaçla mesai günlerinde saat 08:00 ile gece 24:00 arasında en az 1 öğretim üyesi, mesai dışı günlerde ise saat 14:00 ile 24:00 arasında en az 1 öğretim üyesi aktif olarak acil servis içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle hastalar için gerekli tedavi ve girişimler, Acil Tıp müfredatına uygun şekilde Acil Tıp Uzmanlarının ya da Öğretim Üyelerinin gözetiminde Acil Tıp Asistanları tarafından güvenle uygulanabilmektedir.
Eğitim
• 1. Mezuniyet Öncesi Eğitim
Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafında aşağıda belirtilen dönemlerde mezuniyet öncesi tıp eğitimi verilmektedir.
Tıp Fakültesi Dönem I:
* 2000-2001 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Tıp Fakültesi 1. Yıl öğrencilerine 4 saatlik Temel Yaşam Desteği teorik ve pratik eğitimi verilmektedir.
* 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Tıp Fakültesi 1. Yıl öğrencilerine 8 saatlik Sağlık Bakanlığı İlkyardım Yönetmeliğine uygun olarak İlkyardım ve Temel Yaşam Desteği teorik eğitimleri verilmektedir.
Tıp Fakültesi Dönem III:
Dönem III ders kurulları içinde acil tıp ile ilgili konularda farklı dersler öğretim üyeleri tarafından anlatılmaktadır. Ayrıca mesleksel beceri uygulamaları kapsamında, öğrenciler küçük gruplar halinde belirlenmiş acil tıp öğretim üyeleri ile uygulama eğitimleri yapmaktadır.
Tıp Fakültesi Dönem V:
2006-2007 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Tıp Fakültesi 5. Yıl öğrencilerine ortalama 50 saat teorik ve 50 saat pratik olmak üzere 3 haftalık Acil Tıp Stajı eğitimi verilmektedir. Eğitimin temel içeriğinde temel ve ileri kardiyovasküler yaşam desteği, ileri travma yaşam desteği, zehirlenmeler, çevresel aciller, acil ultrasonografi, afet ve kanıta dayalı tıp dersleri yer almaktadır. Her bir öğrenci 16 saat ileri kardiyak yaşam desteği, 7 saat ileri travma yaşam desteği, 8 saat temel ve ileri havayolu yönetimi ve hızlı ardışık entübasyon, 6 saat elektrokardiyografi (EKG), 4 saat yara bakımı ve kapatma yöntemleri konularında pratik eğitim yapmaktadır.
Tıp Fakültesi Dönem VI:
1999-2000 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Tıp Fakültesi 6. Yıl öğrencilerine 32 saat teorik eğitim ve 288-312 saat acil servis içinde pratik eğitim verilmektedir. Teorik eğitimde kardiyopulmoner resusitasyon, havayolu yönetimi, acil travma ultrasonografisi ve EKG dışında semptom temelli acil hasta yönetimi konusunda teorik ve pratik eğitim verilmektedir.
Diğer:
Acil Tıp Öğretim Üyeleri tarafından Tıp Fakültesi 1. Yıl öğrencilerine Toplumsal Destek Projeleri ve Probleme Dayalı Öğrenim, Tıp Fakültesi 2. Yıl öğrencilerine Özel Çalışma Modülleri, Makale Saati (Mesleki Yabancı Dil) ve Probleme Dayalı Öğrenim dersleri verilmektedir.
• 2. Mezuniyet Sonrası Eğitim
Acil Tıp Anabilim Dalı’nda kurulduğu 1997 yılından itibaren Acil Tıp Tıpta Uzmanlık Öğrencilerine mezuniyet sonrası eğitim vermektedir.
Acil Tıp Uzmanlık Çekirdek Eğitim Müfredatına uygun olarak her hafta Salı günleri 8 saat teorik ve simülasyon uygulamaları ile eğitim yapılmaktadır. Temmuz ve Ağustos aylarında öğretim üyeleri tarafından Salı günleri 4 saat çeşitli konularda (İKYD, Kanıta Dayalı Tıp Uygulamaları, Temel ve İleri Hava Yolu Yönetimi, Temel ve İleri Acil USG, İnvaziv/Noninvaziv Mekanik Ventilatör Uygulamaları, EKG, Bölgesel Anestezi Uygulamaları, Yara Bakımı, Alçı Atel Uygulamaları, Akut Koroner Sendrom Yönetimi, Biyomikroskopi) kurs niteliğinde eğitimlere devam edilmektedir.
Tıpta Uzmanlık Öğrencileri 08:00-18:00 ve 18:00-08:00 saatleri arasında olmak üzere 10 ve 14 saatlik vardiyalar halinde çalışmaktadır. Eğitim günlerine katılım yanında uzmanlık eğitimi alan hekimler 1. Yılda 10 gündüz + 10 gece, 2. Yılda 10 gündüz + 9 gece, 3. Yılda 9 gündüz + 8 gece ve 4. Yılda 8 gündüz + 8 gece vardiyası görev yaparak eğitim yapmaktadır. Her tıpta uzmanlık eğitimi öğrencisi eğitiminin ilgili dönemlerinde yazılı değerlendirme ve pratik uygulamaları da kapsayan farklı sınavlara (İKYD/Travma senaryoları uygulama sınavı, kıdemlilik sınavı, belirlenmiş spesifik konu başlıklarına özel küçük sınavlar, dönemsel genel sınavlar ve bitirme sınavı) tabi tutulmaktadır.
Tıpta Uzmanlık Öğrencileri Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenen rotasyonlarına giderek eğitimlerine devam etmektedir.
Her bir Tıpta Uzmanlık Öğrencisi 1 Öğretim Üyesi Danışmanlığında Tez Çalışması yapmaktadır.
• Diğer Eğitimler:
Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri kurumsal talepler üzerine Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı (2001-2002 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren) ve Diş Hekimliği Fakültesi (2016-2017 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren) ve ERASMUS kapsamında uluslararası öğrencilere acil tıp konularında eğitim vermektedir.
Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hemşireliği Yüksek Lisans Eğitimi ve Sağlık Bakanlığı Acil Bakım Hemşireliği Sertifika Programı kapsamında da dönem dönem dersler vermiştir.
Araştırma
Öğretim üyelerinin asli sorumluluklarından birisi olan araştırma alanında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’nın öğretim üyesi başına en az 1 SCI kayıtlı dergilerde yayınlanmak üzere 2 yayın/yıl hedefi vardır.
Öğretim Üyelerinin diğer bir araştırma sorumluluğu da, tıpta uzmanlık öğrencilerinin tez danışmanlığıdır. Acil Tıp Anabilim Dalı mevcut kadro sayısına göre yılda ortalama öğretim üyesi başın 1 veya 2 tez yazımı gerçekleştirilmektedir.
Her bir öğretim üyesi yılda en az 1 yurt dışı ve 1 yurt içi kongreye katılmaktadır. Katılımların büyük bir çoğunluğunda oturum başkanlığı ya da aktif eğitici olarak görev alınmaktadır.
Sağlık Hizmetleri
Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, hem mezuniyet öncesi hem de mezuniyet sonrası eğitimin hasta başında verilmesi ve hasta bakım kalitesinin arttırılması amacı ile aktif olarak acil servis içerisinde çalışmaktadırlar. Sabah 08:00 ile 17:00 arasında 1 öğretim üyesi ve saat 17:00 ile 24:00 arasında 1 öğretim üyesi olmak üzere her gün aktif olarak 2 öğretim üyesi acil servis içerisinde çalışmaktadır. Hafta sonu günlerde ise 1 öğretim üyesi ile saat 14:00 ile 24:00 arasında 10 saat kesintisiz hasta bakım hizmeti verilmeye devam edilmektedir. Bayram ya da diğer resmi tatil günlerinde de aktif olarak öğretim üyesi düzeyinde hasta bakım hizmeti sunulmaya devam edilmektedir. Hafta sonu, gece mesaisi ya da resmi tatil günlerinde acil servis içerisinde çalışılan saatlerin karşılığı olarak izin ya da ek mesai ücreti alınmamaktadır.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne günde yaklaşık 325 hasta başvurusu olmaktadır. Günlük başvuru sayısının 3 vardiyaya dağılımına bakıldığında hastaların %34’ü 08:00-16:00 saatleri arasında; %50’si 16:00-24:00 saatleri arasında ve %16’sı ise 24:00-08:00 saatleri arasında gelmektedir. Acil Serviste görev yapan bir uzman hekimin (öğretim üyesi ya da acil tıp uzmanı), hem hasta bakımı hem de yatak başı mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası tıp eğitimi dikkate alındığında yoğun bir eğitim ve hizmet yükü mevcuttur.
İdari Görevler
Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Tıp Fakültesi ve hastane içerisinde aşağıda detayları ile yazılı olan çeşitli idari görevlerde bulunmakta ve mesai harcamaktadır. Anabilim Dalı Öğretim Üyelerimiz Hastane Başhekimliği ve Başhekim Yardımcılığı, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Tıp Fakültesi Öz Değerlendirme Koordinatörlüğü, Eğitim ve Öğretim Koordinatörlüğü Yardımcılığı ve Dönem Koordinatörlüğü, Bilimsel Yayın Editör Yardımcılığı, Kalite Yönetim Sistemi İç Denetçiliği gibi Hastane ve Tıp Fakültesindeki çok sayıda Kurul ve Komitede aktif olarak görev yapmış veya yapmaya devam etmektedir.
SONUÇ
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı eğitim, araştırma, sağlık hizmeti ve diğer idari görevleri ile akademik bir bölümün üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmektedir. Bu bilinç ile bölümün öncelikli hedefi: “Hesap verebilirlik ilkesi temelinde, en gelişmiş eğitim ve hasta bakım yöntemlerini kullanarak kaliteli hekimler ve uzman hekimler yetiştirmek, toplum sağlığını iyileştirmek ve ülkemiz ve diğer ülkelerdeki Acil Tıp Uzmanlık Eğitim Programlarına örnek olmaktır.”
Eklenme tarihi:
Son güncelleme: 15.01.2024
Son güncelleme : 7.02.2024 16:59:11