BİR TIP DİSİPLİNİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİNİN ve AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİNDE AİLE HEKİMLİĞİ AD’NIN KISA TARİHÇESİ
Tıp tarihi insanlık tarihi ile başlar. Birlikte yaşam kültürünün gelişmesiyle ortaya çıkan meslekler arasında hekimlik tanrısal bir güç olarak algılanmış ve tanrıların temsilcisi sayılan büyücülerle ve bir aile mesleği olarak uygulanmıştır. Yerleşik yaşama geçişten başlayarak gelişmeye başlayan tıp gelişimini sürdürürken bu mesleği uygulayan kişiler genellikle genel hekimlik yapmışlardır. 18. yüzyılda başlayan sanayi devrimi dünyayı değiştirirken yarattığı bilgi birikimi ile tıp dünyasını da etkilemiştir. Hızla gelişen teknoloji ve artan bilgi birikiminden tıp bilimi de payını almış, tek kişinin yönetemeyeceği boyutlara ulaşan bu bilgi birikimi ve sağlık sunumunu geliştiren teknoloji uzmanlık dallarının doğmasına yol açmıştır. Uzmanlık dalları gelişimlerini sürdürürken bölünmeler devam etmiş ve aşırı uzmanlaşma sonucu hekimliğin amacının insanları sağaltmak olduğu unutularak hastalıkları sağaltma ön plana çıkmıştır.
Bu durumun hastaların sorunlarını çözmede yetersiz kaldığını ileri süren ünlü Amerikalı hekim Peabody 1923 yılında “hızla genel tababete dönülmesi gerektiği” yönünde uyarıda bulunmuştur. Bu uyarının önemi ancak II. Dünya Savaşından sonra anlaşılmış ve 1952’de İngiltere’de Genel Pratisyenlik Akademisi (College of General Practitioners) kurulmuştur. Daha sonraları Avrupa ve Amerika’da birinci basamak hekimliğinin geliştirilmesinin gerekliliğinin anlaşılmasıyla birinci basamak sağlık hizmetleri sunmak amacı ile temel tıp eğitiminden sonra özel eğitim almış birinci basamak sağlık bakımı sunan hekimler yetiştirilmeye başlanmış ve bu hekimler bazı ülkelerde “Genel pratisyen” bazı ülkelerde “Aile Hekimi” olarak adlandırılmış ve bu yeni gelişen tıp disiplini de genel pratisyenlik ya da aile hekimliği adını almıştır.
Ülkemizde Aile Hekimliği uzmanlığı olarak adlandırılan bu tıp disiplini için eğitim 1985 yılında tıp Fakültesi sonrası en az 3 yıl olarak başlatılmıştır. Daha sonra Tıp Fakültelerinde Aile Hekimliği anabilim dalları kurulmaya başlamıştır. Bu bağlamda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde de 1993 yılında Aile Hekimliği anabilim dalı kurulmuştur. Anabilim dalına geçici bir süre Prof. Dr. Halil Ertuğ vekalet etmiştir. Bu dönemde anabilim dalında eğitim ve klinik uygulama çalışmaları yapılmamıştır. Daha sonra 2003 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi Aile Hekimliği AD başkanlığına bir aile hekimliği öğretim üyesi atanmıştır. Bu tarihten itibaren Aile Hekimliği AD poliklinik hizmetleri, mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası tıp eğitiminde aktif olarak görev almaya başlamıştır.
Halen anabilim dalımızda bir öğretim üyesi görev yapmakta ve 20 araştırma görevlisi mezuniyet sonrası eğitimini sürdürmektedir. Mezuniyet öncesi eğitimde de aktif olarak görev üstlenilmektedir.
Son güncelleme : 10.11.2022 11:30:00