Lobektommi
Özafektomi
Pnömonektomi
Segmentektomi
Sempatektomi
Timektomi
MG hastalarında timektomi uygulaması tedavi planının çok önemli bir kısmını oluşturur. Çünkü genel olarak hastalığın normal tablosuna ek olarak çıkan bulguların çoğu timomalarca oluşturulmaktadır ve ayrıca her zaman için malign (kötü huylu) tümör olasılığı düşünülmelidir.
Timektomiye hastadan hastaya faklı yanıtlar alınabilir. En iyi yanıt genelde operasyondan iki ile beş yıl sonra alınabilmektedir. Altmış yaşından sonra hastalıkları tespit edilmiş olanlar için timektomi hiç yanıt vermeyebilir. En iyi yanıt ise hastalıkları erkenden teşhis edilmiş genç hastalarda alınır.
Önceleri timektomi sadece 25 yaşın altındaki hastalara yapılırdı fakat son zamanlarda yaş sınırı 50' ye yükseltilmiş ve genel bir kural koymaktansa her hastaya özel bir plan uygulanmaya başlanmıştır.
Timektomi hakkında diğer bir nokta operasyonun tekniğidir. Pekçok cerrah göğüs kemiğini yararak transternal (göğüs kemiği byunca) timektomiyi tercih ederken kimi cerrahlar son zamanlarda goyundan girilen ve transservikal timektomi denilen daha az travmatik olan bir tekniği kullanmaktadır.
Hangi teknik uygulanırsa uygulansın büyük bir dikkat gerektirmektedir. Hastaların pek çoğunda operasyon sonrasında MG tablosunda gerileme ya da durma gözlenmiştir. Ancak bunun her hastada olmasını beklemek yanlış olacağı gibi bu iyileşme operasyondan aylar sonra bile görülebilir.
Operasyon sonrası enfeksiyon oluşmamasına dikkat edilmesi olmazsa olmaz koşullardandır..
Torakal Sepmatektomi
Özellikle el ve koltuk altı terlemelerinde uygulanmaktadır. Kalıcı çözüm sağlar.
Cerrahi tedavinin esası aşırı çalışarak fazla terlemeye neden olan sempatik sinirlerin kesilmesi veya çıkarılmasıdır. Bazen sempatik zincir ve dalları klips ile sıkıştırılabilir veya koter ile yakılabilir. Bu sinirlerin terleme dışında fonksiyonu olmadığı için; ameliyatın felç oluşturma, his kaybı, refleks azalması gibi etkileri olmaz. Koltuk altından açılan 1 cm kadar küçük 1-2 delikten sokulan kamera ve küçük aletlerle işlem gerçekleştirilmektedir. Diz artroskopisi veya laparoskopi gibi bir yöntemdir.
Hastaya genel anestezi verilir. İşlem süresi bir saatin altındadır. Ameliyatın etkisi hemen ortaya çıkar. Hasta uyandığında elleri kuru ve sıcaktır. Operasyon sonrası hasta 12-24 saat kadar hastanede kalınır. Ameliyat sonrası çok az rahatsızlık verir. Deri kıvrımları içinde kaybolacak kadar çok küçük bir iz bırakır. İyileşme bir veya birkaç gün gibi kısa bir sürede olur. Hastaların çoğu 1 haftada normal çalışma düzenlerine dönerler.Ağır kalp-akciğer hastalığı olan, plevral hastalık veya akciğer ameliyatı geçiren, tedavi edilemeyen tiroid hastalığı olanlar cerrahi tedavi için uygun değildir. Etkili, kalıcı, emniyetli ve çok az rahatsızlık veren bir tedavi yöntemidir. Vücudun başka bölgelerinde (sırt, kalça) terlemenin artması (%20-50) en sık görülen yan etkidir. Ancak hastaların çok azında (%2) önemli olur. Nadir görülen diğer bir yan etki de yemek esnasında terleme olmasıdır. Komplikasyonlar %1 civarında, çok az görülür. Nadiren veya her cerrahi işlemde görülebilen anestezik maddelere ve ilaçlara karşı allerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon ve komşu organ yaralanması oluşabilir. Bazen göğüs boşluğunda hava kalması (pnömotoraks) gelişebilir. Ancak çoğunda kendiliğinden kaybolur ve pek problem yaratmaz. Horner sendromu denilen (göz kapağında düşme, göz bebeğinde küçülme ve yüzde terleme azalması) komplikasyon; çok nadiren kalıcı olsada birkaç ay içinde normale dönebilir. Bu yöntemle: el terlemesinde: %98, koltuk altı terlemesinde: %80 üzerinde, ayak terlemesi için yapılmasa da ayak terlemesinde: %25 civarında başarılı sonuç alınmaktadır.
Torasentez
Tüp Torokostomi
Vats
Videotorakoskopi, bir video kamera yardımı ile göğüs içinin görüntülenmesidir. Göğüs kafesinin, bu şekilde görüntülenmesinin ardından, göğüse açılan deliklerden (port) çeşitli cerrahi aletlerin yardımı ile hemen tüm ameliyatların videotorakoskopik yapılması mümkündür.
Bu ameliyatlar arasında, 'plevra biopsisi', 'akciğer biyopsisi', 'perikard biyopsisi' gibi tanısal işlemlerin yanı sıra 'sempatektomi', 'pnömotoraks tedavisi', 'dekortikasyon ve debridman', 'timektomi', 'büllektomi' gibi işlemler de bulunmaktadır.
Son yıllarda, ' lobektomi', 'mediastinal kitle rezeksiyonu' amfizemli hastaların belli bir süre rahatlaması için seçilmiş hastalarda yapılan 'akciğerin hacim azaltıcı ameliyatı', 'diyafragma evantrasyonu', 'göğüs duvarı deformitesi' (pectus ekskavatum ve pektus karinatum) gibi operasyonlar da videotorakoskopi yoluyla yapılabilmektedir. Potansiyel olarak, videotorakoskopi yardımlı akciğer cerrahisi (VATS) hemen tüm göğüs cerrahisi işlemleri için uygulanabilir.
Videotorakoskopik ameliyat sonrası hastaların ağrılarının çok daha az olduğu, daha az hastanede kalma süresi geçirdiği, ameliyat sonrası kronik ağrının daha az olması, çalışma hayatına daha çabuk dönme ve günlük aktivitelerin ameliyat öncesi gibi sürdürülmesi gibi avantajlar, bir çok araştırma tarafından artık ispatlanmış olan gerçeklerdir.
Bununla birlikte, her hasta, her işlem için videotorakoskopik işleme uygun olmayabilir. Bunun için uygun metodlar ile irdelenmesi gerekir.
Wedge Rezeksiyon
Poliklinik Hizmetleri
Yataklı Birimler
Son güncelleme : 21.11.2022 09:45:46