Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Testi Laboratuvarı

Laboratuvarımız Hastanemiz H Blok Zemin katta Göğüs Hastalıkları Polikliniği içerisinde hizmet vermektedir. Solunum fonksiyon testleri spirometre denilen cihazla yapılır. Bu tetkik solunum teknisyeni tarafından yapılır ve doktor tarafından yorumlanır.
Solunum fonksiyon testleri çok genel bir yaklaşımla akciğerlerin kapasitesini ve fonksiyonel durumunu objektif olarak ölçmeye yarar. Yani bu test ile akciğerlerin alabildiği hava hacmi ve bu havanın akciğere alınması ve verilmesi esnasında yapılan güçlü solunum faaliyeti ile oluşturulan hava akım hızı ölçülebilir. Bu iki parametre astım, KOAH (kronik bronşit, amfizem) gibi birçok hastalığın tanısında son derecede önemli ipuçları vermektedir. Ayrıca bu hastaların tedavisinin takibinde yapılan solunum fonksiyon testleri ile tedavinin başarısı ve zaman içerisinde hastalığın seyri izlenebilir.

Solunum Fonksiyon Testi

  • Nefes darlığı, hışıltılı solunum, öksürük varlığında,
  • Muayene bulguları ve akciğer grafisine göre kuşkulanılan tanıyı desteklemek amacıyla,
  • Göğüse ait doğumsal ya da sonradan gelişen deformitelerin solunuma etkisini araştırmak amacıyla,
  • Teşhis edilmiş KOAH, astım, kalp yetersizliği ve solunum kaslarını tutan hastalıkların seyrinin ve tedavinin etkinliğinin izlenmesi amacıyla,
  • Solunum hastalığı nedeniyle maluliyet değerlendirmesi yapmak amacıyla,
  • Akciğer hastalığı yönünden risk taşıyan kişi ve grupların (Örneğin sigara içenler, maden ocaklarında çalışanlar, çalıştığı ortamda zararlı gaz soluyan işçiler) taranması amacıyla,
  • Genel anestezi ve ameliyata bağlı solunumsal komplikasyon risklerinin önceden belirlenmesi ve riskli hastalarda ameliyat öncesi dönemde gerekli olan tedbirlerin alınmasını sağlamak amacıyla yapılır.

Bronkodilatasyon Testi

Bronkodilatasyon testi, solunum fonksiyon testi ile hava yolu obstrüksiyonu (daralma) saptanan olgularda kısa etkili bronkodilatör ilaçlarla ortaya çıkan bronkodilatasyonun (genişleme) spirometrik yöntemler ile gösterilmesine dayanır. Bronkodilatör ilaca cevap genellikle 1.saniye zorlu ekspiratuar volümde (FEV1) meydana gelen artış ile ölçülür ve değişik ilaçlar bu cevabı oluşturabilir. FEV1 düzeyindeki artışın derecesi hava yolu hastalığının durumunu saptamada ve verilecek tedaviyi seçmede yararlıdırBronkoprovakasyon testi, havayollarının duyarlılığını ve astımın derecesini saptamak amacıyla yapılır. Testin başlangıcında, spirometri cihazına üflenerek, akciğer kapasitesi ve bronşlarda daralma olup olmadığı ölçülür. Daha sonra bir nebulizatörden, ölçülü miktarda, bronşları uyaran metakolin isimli bir ilaç, 0,25 mg’dan 8 mg’a kadar artan dozlarda, buhar halinde inhale edilir. İlacın her dozundan sonra solunum fonksiyon testi tekrarlanır. Bazı ilaçların ve gıdaların kullanımı, test sonuçlarını etkileyebileceğinden, test öncesinde antihistaminik grubu ilaçlar, bronkodilatör (nefes açıcı) ilaçlar, kafeinli, kolalı içecekler, sigara içilmemiş ve gün içinde egzersiz yapılmamış olması gereklidir..

Eklenme tarihi :11.11.2022 14:49:40
Son güncelleme : 11.11.2022 14:50:22