Uyku bozuklukları laboratuarımız Türkiye’de sertifiye olan ilk uyku laboratuarlarından biridir. 2001 yılında 1 yatak olarak açılan laboratuarımız, bugün Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı ile birlikte multidisipliner anlayışta çalışan 5 yataklı bir uyku merkezi olarak hizmet vermektedir. Merkezde tüm uyku bozukluklarının tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Uyku apnesi, uykuda solunumun durmasıdır. Horlama, artmış gündüz uykululuk hali uykuda solunum bozukluklarının en sık görülen belirtileridir. Üst solunum yollarındaki darlıklar, kilo fazlalığı olanlar, kısa ve kalın boyunlular, yüzdeki anatomik bozukluklar (büyük dil, büyük tonsil ve adenoid vb), bazen de kullanılan ilaçlar horlama ve apne nedeni olabilmektedir. Bu hastalarda ayrıca hipertansiyon, koroner arter hastalığı gibi kardiyovasküler hastalıklar da görülebilir.
Kesin tanı Polisomnografi Laboratuvarı (uyku laboratuarı)’nda konulur. Hastalar bir gece boyunca yatırılarak, uyku evreleri, arousal, solunum eforu, hava akımı, elektrokardiyografi, elektromiyografi, elektroensefalografi, oksijen satürasyonu kayıtları alınır. Bu tetkikte hastanın apnelerinin olup olmadığı, ne sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü ve bunun vücudun genel fonksiyonlarına etkisi belirlenmiş olur. Uyku apne tanısı alan ve tedavi ihtiyacı olan hastalarda ek bir çalışma ile titrasyon yapılır (CPAP, BIPAP, ASV).
Son güncelleme : 11.11.2022 15:03:31