Bypass ameliyatları
Kalbi besleyen damarların tıkanması (koroner arter hastalığı), ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tıkanan veya daralan koroner damar kısmı, bypass ameliyatı ile, vücudun başka yerinden alınan damar (bacak toplar damarı gibi) kullanılarak yeniden kanlandırılmaktadır. Bölümümüzde bypass ameliyatları, kalp-akciğer makinesi kullanılarak veya çalışan kalp üzerinde yapılabilmektedir. Ameliyat için ortalama 5 ünite kan gereklidir. Hastanemizin kan bankası, operasyon için gerekli kanı hazırlar. Ameliyat süresi, işlem yapılacak damar sayısına bağlı olmakla birlikte ortalama 4 saattir. Ameliyat sonrası hastalar, kalp ve damar cerrahisi yoğun bakım ünitesinde, modern tıbbın tüm olanakları ile en az iki doktor, solunum fizyoterapisti ve özel eğitilmiş personeli tarafından takip edilir.Ortalama iki gün yoğun bakımda kalan hasta, genel durumu düzeldikten sonra servise nakledilir. Hastanın taburculuğu klinik durum uygunsa 5-6 gün içinde planlanır. İlaç tedavisi ve diyeti düzenlenen hasta düzenli aralıklarla poliklinik kontrollerine çağrılır. Bölümümüzde poliklinik hizmeti, hafta içi sabah 8.00’ de başlayıp; iki hekim tarafından yapılmaktadır.
Kalp kapağı ameliyatları
Kapak hastalıkları,çeşitli nedenlere bağlı olarak (sıklıkla romatizmal) meydana gelir. Bypass ameliyatına benzer şekilde ameliyat öncesi rutin hazırlığı ve ameliyat sonrası takibi yapılan hastaların taburculuğu, hastanın genel durumu uygunsa 5-6 gün içinde planlanır. Hasta düzenli aralıklarla poliklinik kontrollerine çağrılır.
Doğumsal kalp hastalıkları ameliyatları
Kalbin doğumsal hastalıkları çok çeşitli olup; anabilim dalımızda cerrahi operasyonlar başarıyla gerçekleştirilmektedir.
Atardamar hastalıkları
Vücudun çeşitli bölgelerindeki atardamarlar tıkalı, dar, uygunsuz genişlemiş olabilir. Bu hastalıklar tedavi edilmemesi ilgili organın fonksiyon kaybından (örneğin bacak için yürüyememe), gangren ve organ kaybına kadar ilerleyebilen çeşitli klinik tablolara yol açabilmektedir. Anabilim dalımızda atardamar ameliyatları başarıyla gerçekleştirilmektedir. Yoğun bakımda ortalama bir gün kalan hastanın; 2-3 gün içerisinde taburculuğu planlanır.
Toplardamar hastalıkları
Toplardamar hastaklıkları başta varis olmak üzere birçok hastalığı kapsar. Toplardamar (venöz) yetmezliği, iltihabı, tıkanıklığı (derin ven trombozu) gibi..Toplar damar hastalıkları özellikle yakın ve sürekli takibi gereken hastalıklardır. Polikliniğimizde bu hastaların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Basınç odası, bası (kompresyon) tedavisine ihtiyaç duyan hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Kılcal damar genişlemeleri, poliklinik şartlarında uygun hastalarda lazer tedavisi (perkutan lazer tedavi) ile tedavi edilmektedir. Lazer tedavisi , hastalığın yaygınlığına bağlı olmakla birlikte ortalama 20 dakika ve 2-3 seanstır. Lazer seansını takiben hasta, günlük faaliyetlerine devam edebilir.
Varis nedir?
Çeşitli nedenlerle yüzeysel toplardamarların uzayıp büklümlü ve genişlemiş hale gelmesi VARİS olarak tanımlanır. Varisler bazen sadece kozmetik olarak rahatsızlık verirler. Bazen de ayakta kalmakla ağrı, kramp, dolgunluk hissi ve şişlik şikayeti olur.
Bayanlarda %25-30, erkeklerde %7-40 oranında varis görülmektedir. Eğer tedavi edilmezse damar iltihabı, damar içi pıhtı oluşumu ve buradan da akciğere gidebilir. %5-10 oranında akciğer embolisi veya enfarktüsü gibi ölümcül komplikasyonlara neden olabilir.
ANATOMİK OLARAK 3 TİP VARİS VARDIR;
- İri veya yeşilimsi varisler
- Cilt altında ağ biçiminde yapılar oluşturan varisler
- Kırmızı iplik şeklindeki varisler
VARİS OLUŞUMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
- Kalıtsal
- Damat duvarlarının yapılarının bozulması
- Cinsiyet
- Hamilelik(Hormonlarda değişiklik ve rahmin büyümesine bağlı bacak damarlarının karın içindeki kısmına oluşturduğu bası ve hareketsizlik)
- Yaşlılık(Kaslarda gelişen zayıflık hareketsizlik ve damar yapısında bozulma)
KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
1. Ayak kaslarını çalıştıracak sporlar yapmak
2. Düzenli yürüyüşler(Bacaklardaki kan pompasını çalıştırmak)
3. Ayaklarınızı kalbinizden daha üst seviyeden dinlendirmek
4. Aşırı sıcaktan sakınmak
5. Fazla kilo almamak ve fazla kilodan kurtulmak
6. Varis çoraplarını kullanmak
TEDAVİ ŞEKLİ
1) LAZER TEDAVİSİ:
Günümüzde tüm dünyada en popüler tedevi büyük varislerin içten lazer ile kapatılmasıdır.İşlem sırasında öncelikle bir iğne ile damarın içine girilmektedir daha sonra bu kateter içinden ince bir lazer fiberi varisli damarın uç seviyesine kadar gönderilir. Son olarak lazer kaynağı çalıştırılarak kontrollü olarak damarın içten tıkanması sağlanmaktadır. Bu yöntemin en önemli avantajları lokal anestezi altında yapılması, işlem süresinin kısalığı(45-60 dakika) ve hastanın hemen günlük hayatına devam edebilmesidir. Lazer ile görülen yüzeysel kılcal damarların tedavisi de cilt üzerinden yapılabilmektedir.
2) BASINÇ TEDAVİSİ:
Lenf veya derin toplardamar hastalıklarında hastaların bacak veya kollarında şişlik, ayakta kalınca kramp şeklinde ağrı, yorgunluk, gerginlik hissi olur. Basınç tedavisi hastaların bu problemini azaltmaya ya da kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemidir. Tedavi, bulguların derecesine göre günde 30 dakika ila 2 saate ulaşan seanslar halinde,toplam 2 hafta süre ile yapılmaktadır. Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’ne resmi sevk yada ücretli olarak başvuran hastalara söz konusu tedavi polikliniğimizdeki ünitemizde uygulanmaktadır.
3) SKLEROTERAPİ:
Küçük ve orta boyuttaki varislerin içerisine bir solüsyon enjekte edilerek kapatılması esasına dayanır.
4) VARİSLİ DAMARIN CERRAHİ YÖNTEMLE ÇIKARILMASI:
Lazer ile tedavi edilmeye uygun olmayan hastalarda 1-1,5mm bir kesi ile dikiş olmaksızın tedavi edilmektedir.
EVLT (endovenöz lazer tedavisi)
Günümüzde, tüm dünyada, büyük varislerin en popüler tedavisi, içten lazer ile kapatmadır. İşlem sırasında, öncelikle bir iğne ile damarın içine girilmektedir.Daha sonra bu kateter içinden, ince bir lazer fiberi, varisli damarın uç seviyesine kadar gönderilir. Son olarak lazer kaynağı çalıştırılarak, kontrollü olarak damarın içten tıkanması sağlanmaktadıri Bu yöntemin en önemli avantajı; lokal anestezi altında yapılması, işlem süresinin kısalığı ( 45-60 dk) ve hastanın hemen günlük hayatına devam edebilmesidir. Kliniğimizde, EVLT tedavisi 2006 aralık ayından beri 400’ ü aşkın hastada; %96-98 başarı oranı ile uygulanmaktadır. Yüzeyel kılcal damar genişlemeleri de, lazer ile cilt üzerinden başarı ile tedavi edilebilmektedir.
EVAR ( endovascular aneurysm repair)
Aort anevrizması; kısaca,karındaki aort atar damarın çapınını genişleyip; balonlaşmasıdır. Aort anevrizması yırtılmasına bağlı ani kanama 60 yaşın üzerindeki bireylerde en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Çapı 5,5 cm’in üstünde olan ve yılda 1 cm den daha fazla büyüyen anevrizmalar tedavi edilmelidir. 60 yaşın üzerindeki her birey ( özellikle sigara içen ya da yakın akrabalarında aort anevrizması olanlar hiçbir belirti olmasa bile mutlaka yılda en az bir kez batın ultrasonografisi yaptırmalıdır.
EVAR işleminde, aortadan her iki bacak atardamarlarına uzanan stent-greft, lokal anestezi altında, her iki kasıktan girilerek anevrizma içine yerleştirilir. Kliniğimizde EVAR uygulaması; bir yılı aşkın süredir başarıyla uygulanmaktadır.
Diğer hastalıklar
Anabilim dalımızda atar ve toplardamar ani tıkanmaları-travma tedavisi, böbrek hastaları için fistül ameliyatları yapılmaktadır.
Kalp nakli
1988 yılında ilk kalp nakli yapılan hastamız; operasyondan tarihinden bugüne kadar günlük hayatına her türlü aktivite ile rahatlıkla devam etmektedir. Ayrıca kliniğimizde kök hücre tedavisi, beş yılı aşkın süredir yapılmaktadır.
Prof. Dr.Ömer Bayezid
Son güncelleme : 21.11.2022 11:12:54