10 – 20 sene önce konvansiyonel tekniklerle yapilmaya calisilan bircok cerrahi girisim cerrahi teknik ve aletler konusunda kaydedilen gelismeler sayesinde günümüzde daha az invaziv olarak veya daha düsük morbidite ve mortalite düzeyi ile yapilabilmektedir. Bu sayede hastalarin daha kisa sürede daha verimli olarak günlük yasantilarina, is ve güclerine dönmeleri mümkün olmustur.
Dünyadaki ve ülkemizdeki gelismeler dogrultusunda Fakültemiz bünyesinde de uygulamalarini son üc yilda giderek artar sekilde gördügümüz el cerrahisi ameliyatlari; özellikle cerrahi mikroskop kullanilarak yapilan ekstremite replantasyonlari, periferik sinir onarimlari, yumusak doku-kemik ve tendon rekonstrüksiyonlari, el bilegi-dirsek-omuz ve diger kücük eklemlere yönelik tanisal ve cerrahi artroskobi uygulamalari Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali bünyesindeki ögretim üyelerinin özverili cabalari ile gerceklestirilmektedir.
Ameliyathanemizde bunun icin gerekli olan cerrahi mikroskop, sutür materyalleri ve video-endoskobik sistem bazi eksiklikleri olmakla birlikte mevcuttur. Aletlerin bakimini yapilabilecek teknik kadro vardir. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali bünyesinde özellikle bu alanda agirlikli olarak calisan, bilimsel yayinlar yapan bir ekip vardir. El cerrahisine yönelik özel bilgi ve deneyim gerektiren uygulamalar gittikce artmaktadir. Diger üniversitelerde kurulan alt bilim dallari bu alandaki gelismeleri hizlandirmistir.
Bu nedenlerle Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali tarafindan talep edilen “El cerrahisi ve Mikrocerrahi Bilim Dali” nin kurulmasi olumlu görülmüs ve gerekli prosedüre devam edilmesinin uygun oldugu kanaatine varilmistir.
Prof. Dr. Meliha ERMAN
Son güncelleme : 23.11.2022 12:04:26