Ortopedi ve Travmatoloji Gerekçe

El cerrahisi ve mikrocerrahi özellik arzeden, kendine özgü multidisipliner yapisi olan bir daldir. Elin anatomisi, el hastaliklarinin tani yöntemleri, tedavisi ileri düzeyde bilgi ve deneyim gerektirir. Bu alan romatoid-paralitik-konjenital el deformiteleri, tendon kesileri, tendon transferleri, periferik sinir cerrahisi, el-elbilegi- önkol kiriklari ve cikiklari, replantasyon cerrahisi benign ve malign tümörler gibi ana konulari icerir.

El cerrahisinde mikrocerrahi tekniginin ögrenilmesinde diger cerrahi disiplinlerdekinden daha özel ve kesin gereklilik vardir. Travma, rekonstrüksiyon ve konjenital el cerrahisinde mikrocerrahi siklikla kullanilmak zorunda olunan en etkili araclardan birisidir.

El cerrahisi ve mikrocerrahi degisik branslardan hekimlerin ilgisini cekmektedir. Türkiye’de bu alandaki ilk panel 1970 yilinda Ankara’da düzenlenen Uluslararasi Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi’nde el cerrahisinin dünyada gelismesine büyük katkilari olan Carroll, Brooks, Omer, Swanson, Merle D’Aubigne gibi ünlülerin katilimi ile düzenlenmistir. Bu gelismeyi takip eden yillarda el cerrahisi ve mikrocerrahi ile ilgili olarak Ortopedi ve Travmatoloji Kongreleri kapsaminda müstakil oturumlar ve paneller hem ulusal hem de uluslararasi katilimli olarak giderek artan siklikla düzenlenmistir. Bu gelismelerin yanisira, sadece el cerrahisi ve mikrocerrahi’ye yönelik olarak cesitli düzeyde ki kurslar 1977 yilinda kurulan Türk El Cerrahisi ve Rekonstrüksiyonu Dernegi tarafindan düzenlenmektedir.

Ülkemizde ilk “El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Milli Kongresi” 1989 yilinda Ankara’da Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi ile birlikte yapilmistir. Bunu izleyen 2. Milli Kongre 1991 yilinda Kusadasinda, 3. Ulusal El Cerrahisi ve Rekonstruksiyonu Kongre’si 1994 yilinda Nevsehir’de yine Ortopedi ve Travmatoloji Kongreleri ile birlikte düzenlemistir. 4. kongre International Congress of Surgery of the Hand and Upper Extremity olarak ayni yil Izmir’de bagimsiz bir kongre olarak yapilmistir. Bu alandaki 2. bagimsiz kongre1996 yili icinde Denizli’de gerceklestirilecektir.

Dünyada genel egilimin bir sonucu olarak ülkemizde de Ankara Üniversitesi (Ankara), Cukurova Üniversite (Adana), Cumhuriyet Üniversitesi (Sivas), Erciyes Üniversitesi (Kayseri), Karadeniz Üniversitesi (Trabzon), Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri (Izmir) Tip Fakülteleri’nde El Cerrahisi ve Mikrocerrahi bilim dallari Ortopedi ve Travmatoloji Departmanlari icinde Yüksek Ögretim Kurulu’nun karari ve izni ile kurulmustur. Bu bilim dalinin müstakil olarak örgütlenmesinden sonra cok daha hizli gelistigini ve cok daha kapsamli hizmetler üretmekte oldugunu yakindan gözlemekteyiz.

Üniversitemiz bünyesinde kurulan Tip Fakültesi ameliyathanesinin acildigindan bu yana Anabilim Dali’mizca konvansiyonel teknikle el cerrahisine yönelik klinik ve cerrahi uygulamalar yapilmaktadir. Cerrahi mikroskop klinigimizde ilk kez 1989 yilinda kullanilmaya baslamis ve günümüze dek 200 ‘ün üzerinde ki olguda mikrocerrahi teknik kullanilarak degisik düzeylerde replantasyon, serbest doku transferleri ve periferik sinir onarimi basari ile gerceklestirilmistir. Bu nedenle de bölümümüze basvuran ve tedavi edilen gerek elektif gerekse acil el cerrahisi ve mikrocerrahi olgularinin sayisinda yillar icinde önemli artis olmustur.

El bilegi artroskopisi ve el bilegi düzeyinde yapilan artroskopik cerrahi girisim alanlarinda ülkemizdeki ilk ve öncü yayinlar bölümümüzce yapilmistir. Anabilim Dalimiz’da El Cerrahisi ve Mikrocerrahi konusunda yurticinde Istanbul Özel Vatan Hastanesi El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Klinigi’nde, yurtdisinda Almanya’da Hannover kentinde, Prof. Dr. Alfred Berger’in direktörü oldugu El Cerrahisi Klinigi’nde egitim görmüs bir ögretim üyesi vardir. Mikrocerrahi egitimi ve klinik uygulamalari icin gerekli cerrahi mikroskoplarin gerek Cerrahi Arastirma Laboratuar’inda gerekse ameliyathane olmasi bu alanda Üniversite’mizde de egitim ve arastirmaya yönelik bir alt yapinin hazir oldugunu göstermektedir.

Bu acidan, Anabilim Dali’miz icerisinde bir El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Dali olusturulmasi degisik branslar tarafindan daginik ve gelisigüzel sekilde ele alinan el cerrahisi ve mikrocerrahi olgularinin bu daginikligini giderecek ve bu konudaki sorunlara bütünlestirici bir bakis acisi getirerek olgulara daha bilimsel yaklasim ve faydali olmak amacina ulasmamizi kolaylastiracaktir .

Sonuc olarak Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali icerisinde kurulmasini istedigimiz “El cerrahisi ve Mikrocerrahi Bilim Dali” nin calismalarimizi daha etkin kilacagi ve her acidan Üniversite’mize yararli olacagini düsünmekteyiz.

Geregini saygilarimla bilgilerinize arz ederim.

 

Prof. Dr. Erdoğan Altinel

Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi

Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali Baskani

Eklenme tarihi :23.11.2022 12:01:15
Son güncelleme : 23.11.2022 12:01:15