Ortopedi ve Travmatoloji Konu İle İlgili Çalışmalar

El cerrahisi ve mikrocerrahi alanina ilgim Anabilim Dali’miz ögretim üyelerinden Prof. Dr. Oguz Polatkan’in 1982 yilinda baslayan calismalarinin bölümümüzde olusturdugu deneyim birikimi ve potansiyelin varligi nedeniyle basladi. Kendisi 1985 yilinda Istanbul Fransiz Pastör Hastanesi’ne gecince daha cok Doc. Dr. Ersin Nuzumlali tarafindan yürütülen bu alandaki calismalara 1988 yilindan bu yana asistans düzeyinden baslayarak katildim.

1989 yilinda Doc. Dr. Ahmet Nedim Yanat ‘in Almanya Kiel Christian Albrechts Üniversitesi’nde mikrocerrahi alaninda yaptigi laboratuar calismalarindan sonra klinik uygulamalarimiz yeni bir yön ve ivme kazanandi. Bu dönemde ilgili ögretim üyelerinin denetim ve katkilari ile Fakültemiz bünyesinde bulunan Ibn-i Sina Arastirma Laboratuari’na giderek önce domuz kalbi üzerinde damar diseksiyonu ve kroner damar anastomozlari ile pratik uygulamasiyi ögrenmeye basladim. Cerrahi teknigimi laboratuar sartlarinda Rat’lar üzerinde ameliyat mikroskobunu kullanarak yaptigim aort, vena cava, femoral arter, femoral ven, siatik sinir onarimlari ile gelistirdim.

Doc. Dr.Ersin Nuzumlali’nin da ayrilarak Istanbul El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Merkezi’ne gecmesi üzerine 1993 yilindan bu yana klinigimiz icinde agirlikli olarak bu alanda; primer sorumlu hekim olarak calisiyorum. Elektif ve acil kosullarda konvansiyonel teknikle yapilan el cerrahisine yönelik bircok ameliyatin yapmanin yanisira degisik düzeylerden ampute olmus ekstremite parcalarini cerrahi mikroskop ve mikrocerrahi teknigi kullanmada edindigim beceri ile replante ettim. Ayrica serbest fibula, m. latissimus dorsi, dorsalis pedis, kompozit radial arter flepleri gibi serbest doku transferi gibi elektif kosullarda gerceklestirilen mikrocerrahi yöntemler ile damar ve sinir anastomozu gerektiren rekonstrüksiyon amacli ameliyatlarin gerceklestirilmesine katkida bulundum veya bizzat yaptim. Klinigimiz icinde aldigim endo-visuel sistemi kullanma egitimi ve becerisi sayesinde el cerrahisi alaninda cok yeni bir gelisme olan endoskopik cerrahi teknigi kullanarak yaptigim olgulari yayinladigimiz calisma ile 1996 yilinda Türk Ortopedi ve Travmatoloji Dernegi tarafindan ilk kez verilen “Akif Sakir Sakar Bilimsel Ödülü” ne Prof. Dr. Ahmet Turan Aydin ve Prof. Dr. Erdogan Altinel ile birlikte layik görüldüm.

El cerrahisi ve mikrocerrahi konusundaki klinik disindaki ilk deneyimim 1993 yilinda “Istituti Ortopedici Rizzoli'” de (Bologna-Italya) Prof. Dr.Mario Campanacci tarafinda düzenlenen ‘Kas-iskelet sistemi patolojileri’ konulu kurs ve kurs sonrasinda bir süre daha kalarak klinik uygulamalari görmekle oldu. 1995 yilinda Istanbul El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Merkezi’nde yaptigim 2 ay süreli calisma döneminde bu alanda yapilan egitim programina katildim ve ülkemiz kosullarinda yapilabilen hemen her türlü ameliyati izleme firsatim oldu. Hemen ardindan ayni yil icinde, Ekim-Aralik döneminde gittigim Prof. Dr. Alfred Berger’in (Hannover-Almanya) yaninda yurtdisindaki el cerrahisi ve rekonstrüktif cerrahiye yönelik elektif veya acil kosullarda yapilan uygulamalari izlemenin yanisira bircok ameliyati da ameliyat ekibine girerek asiste ettim. Klinik bünyesinde bulunan arastirma laboratuarinda calistim, cesitli flep diseksiyonlarini kadavra üzerinde gerceklestirdim. Konu ile ilgili dökümanlar dosyanin devaminda yer almaktadir.

Gerek asistansi, gerekse klinik izlemi ile iyi bir ekip calismasi gerektiren ‘El cerrahisi ve Mikrocerrahi’ nin Fakültemiz Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali bünyesinde bir bilim dali olarak kurulmasinin calismalarimizi daha etkin hale getirerek Üniversitimiz’in bu alanda da yurticinde söz sahibi olmasininin yanisira düzenlenebilecek kurslar ve kongreler ile yurtdisina acilimini da kolaylastiracagina inaniyorum.

Saygilarimla.

Dr. Serdar Tüzüner

Akdeniz Üniversitesi Tip Fakültesi

Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dali

Ögretim Üyesi

 
Eklenme tarihi :23.11.2022 12:03:03
Son güncelleme : 23.11.2022 12:03:03